Hizmetlerimiz
DOKTORLARIMIZ
Ağız Kokusu
Ağız kokusu son derece yaygın görülen bir problemdir. Ağız kokusu sorunu yaşayan kişilerin kimi zaman çevrelerinden aldıkları tepkiler istemeden de olsa kırılmalarına sebep olabilmektedir. Ağzı kokan kişinin illahaki dişlerinde çürük olması gerekmez. Ağız kokusunun nedenlerinden birisi de dişeti rahatsızlıklarıdır. Ayrıca dildeki tabakalanma da ağız kokusuna yol açar.
Ağız kokusunun Latince adı Halitozis'tir. Ağız kokusu basit bir olay olarak algılanmamalıdır. Zaten ağız kokusu diş hekimliğinde ciddi bir problem olarak görülmektedir. Bunun içinde ağız kokusunun tedavisi için ciddi çalışmalar yürütülmektedir. Kişi gerek iş hayatında gerekse yaşadığı sosyal çevrede ağız kokusu problemi sebebiyle sıkıntılar yaşayabilir. Bu durum ağzı kokan kişiye her ne kadar belli ettirilmemeye çalışılsa da sonuçta kişi bunu er geç fark edip incinecektir. Ağız kokusu kişinin kendine olan özgüvenini de zedeleyecek kadar ciddi bir hastalıktır.
Ağız kokusu tedavisinde diş hekimimizin tavsiyelerini harfiyen yerine getirerek çözüme ulaşabilirsiniz. Ağız kokusunun tedavisi sürecinde sabırlı olmalı, bu durumdan utanıp çekinmemeli ve bunun bir sağlık problemi olduğunu unutmamalısınız. Ağız kokusu problemini milyonlarca insan yaşamaktadır.
Ağız kokusuna neler sebep olmaktadır?
Ağız kokusunun sebepleri çok çeşitli olabilir.
Sinüs veya akciğer enfeksiyonları, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, şeker hastalığı, metabolizma bozuklukları vb. şeklinde sıralanabilir. Ayrıca tükettiğimiz gıdalardan kaynaklı olarak da geçici ağız kokusu da yaşayabiliriz. Böyle durumlarda yemek sonrasında dişlerimizi iyice fırçalamalı, varsa tarçın, zencefil çiğnemeli veya şekersiz naneli sakız çiğnemeliyiz. Bu durum ayrıca ağzımızda bir ferahlama ve rahatlık hisside verecektir.
Ağız kokusunu önlemede neler yapılabilir?
Ağız kokusunun önemli nedenlerinden birisi diş çürüğüdür. Diş çürüklerini önlemek için her yemekten sonra dişlerimizi ideal diş fırçalama yöntemi ile fırçalamaktır. Dişlerimizde çürük oluşmadığı için ağız kokusunun en önemli sebebini bu şekilde bertaraf etmiş oluyoruz. Bunun dışında dişetlerimizin bakımını da özenle yapmalıyız. Düzenli aralıklarla diş hekimimize görünmeli ve onun tavsiyelerini dikkate almalıyız. Ayrıca dilimizi de fırçalayabiliriz. Ağız kokusunun nedenlerinden birisi de dildeki tabakalanmalıdır.
Ağzımızdaki dolgular, protezler veya diş köprüleri arasına kaçan ve orada kalan yemek artıkları da ağzımızın kötü kokmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda diş hekimimize görünmeli ve gerekiyorsa dolgularımızın, protezlerimizin veya köprülerimizin yenilenmesi işlemleri vakit kaybetmeden yapılmalıdır.
Sakız çiğnemek de ağız kokusunu azaltmakta veya önlemekte önemli bir yöntemdir. Tükürük ağız kokusu ile savaşmanın en iyi yoludur. Sakız çiğneyerek ağzımızda fazlasıyla tükürük oluşmasını sağlarız. Dişlerinizi fırçalayamadığınız durumlarda şekersiz sakız çiğnemeniz çok faydalı olacaktır. Ağız kuruluğu da ağız kokusuna zemin hazırlar. Sabahları kalktığınızda ağzınızın neden kötü koktuğunu merak ediyorsanız yanıtı ağız kuruluğudur.
Tarcın tüketimi ağız kokusunu önlemede kullanılabilir. Bu sebeple yiyeceklerinizde veya içeceklerinizde olabildiğince tarcın kullanmaya özen gösterin. Tarcın ağzımızdaki bakterilerle mücadele de önemli bir savunma silahıdır. Tarçınlı sakızlar çiğnenebilir. Ayrıca en temel besin kaynağımız su da ağız kuruluğuyla mücadele en büyük yardımcılardandır.
Uyumadan önce burnunuzu temizleyin. Çünkü tıkalı burun ağzınızdan nefes almanıza neden olur. Ağızdan nefes alıp verdikçe de ağız kuruluğu artar. Sonuç olarak da ağız kokusu oluşturur.
Yemek yerken lokmaları iyi çiğnemek önemlidir. Böylece yediklerimiz tükürük salgımızla iyice karışarak hem kolay sindirime hem de ağızda oluşabilecek olası ağız kokularına karşı ciddi bir önlem almış oluruz. Çok dikkatli bir şekilde dişlerimizi fırçalamak çoğu zaman tek başına yeterli olmayabilir. Diş fırçamızın giremediği noktaları diş ipleriyle temizleyerek ağzımızda kalan diğer yemek artıklarını da temizleyebiliriz.
Ağız kokusunun bir diğer nedeni de şüphesiz ki sigara kullanımıdır. Vücudumuza her türlü zararı veren sigara kullanımı ağzımızın kötü kokmasına da yol açar.